2003 – Hoe het begon
Aafke: “Ik was docent bij Jeugdinrichting Het Poortje, toen ik steeds vaker de vraag kreeg of ik kon helpen bij loopbaan- of studiekeuze. Ik merkte dat me dat wel lag en ik besloot om een loopbaanadviesbureau op te zetten. Want ik had de maandag nog vrij. Zo is Bureau Extravert ontstaan. Ik wilde voor iedereen toegankelijk zijn en hield de financiële drempel laag. De gesprekken voerde ik thuis in Feanwâldsterwâl, aan de keukentafel.  Al snel kwam ik bij een paar gemeenten in beeld. Ze vroegen of ik sollicitatie- en presentatietrainingen wilde geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kon ik ook en voor deze trainingen week ik uit naar Hotel-café It Dûke Lûk. Zij hadden een geschikte ruimte, voor mij op loopafstand en voor mijn cliënten niet te ver van de bushalte.”

2006 – De stagiaire
Tietie: “Bij het Informatiecentrum van NHL Hogeschool kreeg ik steeds vaker studiekeuzevragen. Dit prikkelde me en ik ging van start met een opleiding in Loopbaanadvisering. In 2006 had ik een stageplaats nodig en ik besprak dit met Aafke. We zijn schoonzussen en we zwommen toen elke week samen. De trainingen van de gemeenten waren inmiddels gestopt en Bureau Extravert kon wel een boost gebruiken. Terwijl we onze baantjes trokken, bedachten we een stageplan en we gingen aan de slag. Als snel bleek dat we een goed team zijn. We hebben elk onze eigen rol en samen een goede dynamiek. Aafke noemt ons “de lady en de bitch.”  Mijn diplomatie tegenover haar provocatie. Deze dynamiek zie je goed in onze workshops. Deze ontwikkelden we tijdens mijn stage en we boden deze aan in De Mienskip in Feanwâlden. De persoonlijke gesprekken voerden we nog wel aan de keukentafel: Aafke in Feanwâldsterwâl en later in Twijzelerheide, en ik in Noardburgum. In 2009, aan het eind van mijn studie, besloten we om als partners door te gaan in een VoF.”

2013 – Tweede poot
Aafke: “In 2007 ben ik geswitcht van het Poortje naar de jeugdbescherming. Een mooi maar intensief vak. De werkdruk binnen de jeugdbescherming werd steeds hoger. Dat viel me zwaar en ik besefte dat ik dat niet tot mijn pensioen zou kunnen volhouden. Daar kwam bij dat ik, onrustig als ik ben, me wilde oriënteren op een nieuwe tak binnen Bureau Extravert. Mijn juridische, pedagogische en technische poot had ik door de jaren heen al ontwikkeld en ik vond het tijd voor een financiële poot. Ik heb toen de opleiding voor bewindvoering gevolgd en kwam al snel tot de ontdekking dat dit wel eens een heel goede keuze zou kunnen zijn. Ik ging me richten op mijn oude doelgroep: Jongeren die het niet alleen redden. In 2014 kwamen de eerste cliënten beschermingsbewind en mentoraat bij Bureau Extravert binnen en er komen er nog steeds bij. Inmiddels hebben we ook cliënten die onder curatele staan.”

2018 – Hoe we doorgaan
Tietie: “We zijn 15 jaar verder. Aafke haar intuïtie klopte: Door de tweede poot is Bureau Extravert flink gegroeid. We zijn erkend leerbedrijf en we hebben opnieuw een stagiaire. We hebben te maken met kwaliteitseisen en we kunnen niet meer zonder een accountant en een webmaster. Onze keukentafels dienen weer waarvoor ze bedoeld zijn, want in Twijzelerheide en Noardburgum hebben we beide een werk- en/of workshopruimte. Maar het belangrijkste: we hebben veel plezier in wat we doen, elk op ons eigen gebied. Aafke is volledig gericht op beschermingsbewind, mentoraat en curatele. Ik werk drie dagen per week als studiekeuzeadviseur bij NHL Stenden Hogeschool. De overige dagen reserveer ik voor Bureau Extravert, voor loopbaan- en studiekeuzevragen. Maar de workshops doen we nog steeds samen. De lady en de bitch.”

Zo is het tot nu toe gegaan bij Bureau Extravert. In het blog van maart vertellen we je hoe we dat nou aanpakken, een loopbaan- of studiekeuzegesprek. Wil je de blogs blijven ontvangen, stuur ons dan een reactie via onderstaand formulier. Zo blijf je op de hoogte.

Tot maart,
Tietie en Aafke