Deze quote van Omdenken plaatste Tietie een tijdje geleden op de Facebookpagina van Bureau Extravert: “De quote sprak me aan. Doe vooral de dingen waarvan je energie krijgt. Klinkt logisch, maar toen sprak ik mijn zoon. Een collega van hem was uitgevallen en ik vroeg of hij nu ook meer werk te doen had. Dat ging wel, zei hij, maar hij had het toch al druk zat. Als moeder schrok ik en wist ik even niet hoe ik moest reageren.

Ik keek toen wel met nieuwe ogen naar de quote van Omdenken. Kun je in je leven altijd kiezen waar je je tijd aan besteedt? Waar je energie van krijgt? Deels wel, maar lang niet altijd. Mijn zoon is een jonge ouder, die tegelijkertijd aan zijn carrière werkt. Met alle verwachtingen van dien. Van hemzelf en zijn omgeving. Want zijn moeder wil ook graag af en toe contact. Past dat allemaal wel? Nou, niet altijd. En deze zoon reageert dan, heel wijs, even niet op mijn Whatsappjes.

Timemanagementmatrix
Ben je dan helemaal geen baas over je eigen tijd? Toch wel. En met wat hulp lukt het nog beter. Neem bijvoorbeeld de timemanagementmatrix van Steven Covey. Bij deze matrix kijk je welke activiteiten belangrijk en dringend zijn en welke niet. Je plaatst ze in één van de vier kwadranten, die je hieronder ziet. Dat helpt je om prioriteiten te stellen. Laten we de kwadranten eens nalopen:

Kwadrant vier
Je doet het vast ook, scrollen door je tijdlijn op Facebook of LinkedIn. En soms komt daarop iets voorbij waarvan je denkt, interessant. Maar nooit is het dringend, laat staan belangrijk. Deze bezigheid hoort daarom in kwadrant vier. Het kwadrant waarin alles zit wat je net zo goed kunt laten.

Kwadrant drie
Hierin zitten de stoorzenders, dingen die aandacht opeisen. Niet direct belangrijk, maar degene die jou stoort vindt het misschien wel dringend. Zo willen de cliënten van Aafke graag direct antwoord op hun Whatsappjes. En daar kan ze niet altijd aan voldoen. Ze vertelt in het blog Doorsnee Dinsdag dat ze daarom met hen duidelijke afspraken maakt.

Kwadrant twee
Hierin staat wat belangrijk is, maar niet direct dringend. Alles wat je kunt plannen. Zoals onze blogs. We vinden ze belangrijk, want we laten hiermee zien wat we doen en waarvoor we staan bij Bureau Extravert. Dit blog bleef ik maar voor me uitschuiven. In 2018, ons jubileumjaar, deed ik het anders. Toen lukte het me prima om elke maand een blog te schrijven. Ik had ze keurig ingepland en ik hield me eraan. Dat zou ik weer moeten doen, want ik heb nog schrijfstof genoeg én ik vind het nog leuk om te doen ook.

En kwadrant één?
Daarin zit alles wat belangrijk én dringend is. Mijn loopbaangesprek van vandaag gaat zeker door. Behalve als zich een crisis aandient, of een onverwacht probleem wat niet kan wachten. Zoals wat de collega van mijn zoon overkwam: haar man kreeg een ernstig ongeluk. Dan staat alles stil. Dan is maar één ding belangrijk. En dan geldt deze quote van John Lennon.

Dus, niet alles heb je in de hand. Maar je kunt wel proberen zoveel mogelijk tijd te besteden aan dát waar je energie van krijgt. Plan je belangrijke en energiegevende activiteiten in kwadrant twee. In je werk, maar ook in je vrije tijd. Je bent dan zoveel mogelijk baas over je eigen tijd, maar er is dan ook ruimte voor alles wat belangrijk én dringend is. En voor af en toe een stoorzender of tijdverspiller. Want je wilt ook niet dat het saai wordt.

En bij ons staat er voor volgende maand  een nieuw blog in kwadrant twee: over een Woelige Woensdag bij Bureau Extravert.”

Tot zover,
Tietie en Aafke