Op de valreep van 2021 nog een blog van Bureau Extravert. Het lukte maar niet dit jaar. De inspiratie ontbrak volledig, tot de avond van eerste kerstdag. Ik las het boek ‘Neem een Geit’ van Claudia de Breij. Ik vind dit een heerlijk boek, vol levenslessen van Claudia zelf én van de door haar geïnterviewde BN’ers op leeftijd. Ik viel in het hoofdstuk met de titel boven dit blog. En toen begon het toch te borrelen. Dat hoofdstuk gaat immers over mijn vak!

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Met het citaat hierboven eindigt het hoofdstuk. Hoe gemakkelijk het ook klinkt, blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig: iets vinden wat je leuk vindt én wat je goed kunt.  Mijn zoon kon dat trouwens wel. Op z’n tweede benoemde hij al feilloos alle automerken. En die van tractoren, dus als kind was het nog niet duidelijk welke kant het op zou gaan. Maar toen het op studiekeuze aankwam, wist hij het wel: hij werd automonteur. Hij werd goed in wat hij leuk vindt en is nu al meer dan 15 jaar een gediplomeerd en gewaardeerd eerste autotechnicus en apk-keurmeester. Een vakman, vindt zijn trotse moeder.

Mijn zoon vond zijn droomberoep dus al vroeg, maar in mijn vak zie ik de twijfelaars. Het is ook niet eenvoudig om te weten wat je leuk vindt en goed kan, zeker niet als je jong bent en nog veel moet leren over jezelf. Als je Aafke en mij op ons twintigste had gezegd dat we nu Bewindvoerder/Mentor en Loopbaan-/Studiekeuzeadviseur zouden zijn, dan hadden we je niet geloofd. We zijn een hele weg gegaan om dit te worden. Dat lees je in De lady en de bitch: Het verhaal van Bureau Extravert en Powervrouwen: over studeren als je al wat ouder bent. Die weg zelf heeft ons veel goeds opgeleverd én veel geleerd. Want het kwam ons niet aanwaaien. En dat geldt ook voor mijn zoon. Om vakman te blijven moet hij bijscholen, telkens weer.

Wat we ook hebben geleerd? Dat we mensen nodig hebben die ons een duw in de goede richting geven. En laat ík nu graag jouw duwtje in de rug zijn op dit gebied. Samen ontdekken wat je leuk vindt én wat je goed kunt. Hoe ik dat aanpak lees je in Driemaal is scheepsrecht: Zo werkt een loopbaantraject bij Bureau Extravert.

Doe jij wat je leuk vindt en wat je goed kan? Gefeliciteerd. Maar twijfel je, blijf dan niet in je eentje tobben. Zoek mensen die je kunnen helpen. Misschien ben ik dat, misschien ook niet. Maar laat dat jouw goede voornemen zijn voor 2022.

Tot in het nieuwe jaar,
Tietie Visser

En samen met Aafke Sterk wens ik je een werklustig en financieel gezond 2022.