Je hebt een druk leven, er is veel wat je aandacht vraagt. Als je daar zelf invloed op hebt, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Maar heb je vaak het gevoel dat je geleefd wordt?  Dan zou één van onze workshops je weleens kunnen helpen. In dit blog zetten we je aan het werk met de workshop ‘De touwtjes in handen’.  Wil je niet op de achterbank blijven zitten maar weer zelf achter het stuur kruipen? Doe dan met ons mee.

Je gaat aan de slag met de oefeningen in de workshop. We hebben ze niet zelf bedacht, maar ze zijn gebaseerd op opdrachten uit het boek ‘Jij bent aan Z, het praktische handboek voor je loopbaan.’  Deze opdrachten helpen je te zien wat je belangrijk vindt, wie je bent, wat je kunt, wat je weet en wat je voor ogen hebt. Wat naar boven komt weet je waarschijnlijk wel, maar het is wat weggezakt. Of je kon het niet onder woorden brengen. In deze workshop inventariseer je waar het je om gaat in je leven en wat je daar voor over hebt.

Wat vind je belangrijk? Hoe gemakkelijker je die vraag kunt beantwoorden, des te beter weet je wat bij je past. Je bent je namelijk lang niet altijd bewust van wat je nou echt belangrijk vindt.
Een waarde is dat wat je belangrijk én wenselijk vindt. Kijk eens naar de foto hierboven. Hierin staan een aantal waarden. Kun je er vijf uitkiezen die belangrijk voor je zijn? Voor je leven en in je werk? En, heel belangrijk, wordt er op dit moment ook aan voldaan?

Wat voor mens ben je? Deze opdracht gaat over je persoonlijkheid, welke eigenschappen je hebt. Ben je actief, energiek of juist rustig en bedaard? Ben je een denker of liever actief bezig? Hou je van gezelschap of ben je liever alleen?
Je persoonlijkheid is vrij stabiel en verandert niet echt. Wat heb jij van nature in huis? Vind je dit lastig te bedenken, kijk dan naar de foto hierboven. Daar zit vast wel iets bij wat bij je past. Zet je eigenschappen en persoonskenmerken eens voor jezelf op een rijtje.

Wat kun je goed? In deze opdracht ontdek je waarin je vaardig en competent bent. Vaardigheden en competenties kun je ontwikkelen. Een vaardigheid is iets wat je beheerst. Een competentie gaat verder. Dan gaat het ook om kennis en (beroeps)houding.
Niet alles waarin je vaardig of competent bent, doe je ook graag. Het is fijn om behulpzaam te zijn, maar als je daardoor niet meer aan jezelf toekomt, raakt je energie op. Kijk dus naar wat je goed kunt én ook heel graag doet. Waar krijg je energie van? Waarin kom je tot je recht?

Kijk eens in de spiegel. Hoe zit het bij jou. Heb je invloed op je succes of waarin je faalt of overkomt het je allemaal? Voelt het vaak of je geen controle hebt en dingen je overkomen? Je voelt je vast beter als je jezelf ziet als actor, als een spin in het web.
Denk eens aan een belangrijke situatie, activiteit, succes of mislukking en kijk naar jouw rol daarin. Een hulpmiddel hierbij is de STARR-methode. Bij deze methode stel je jezelf de volgende vragen:
S Wat was de situatie? Hoe waren de omstandigheden?
T Wat was jouw taak? Welke rol speelde jij?
A Welke actie heb je ondernomen? Hoe heb je het aangepakt?
R Wat was het resultaat? Hoe werd hierop gereageerd?
R Reflectie: was je tevreden met het resultaat? Wat zou je de volgende keer anders doen?
Wat kun je hieruit afleiden? Kijk eens welke talenten, eigenschappen, competenties en vaardigheden je hier hebt laten zien. En wat je ervan hebt geleerd.

Waar wil je zijn? Zie je jezelf in een kantoortuin met veel leuke collega’s of heb je je eigen winkeltje? Zit je zelfstandig te sleutelen of werk je met een team van specialisten om je heen? Zie je een klas vol kinderen voor je of computers met de nieuwste technologie? Waar zou jij willen zijn en wat zou je dan doen? Denk daar eens over na en laat dit op je inwerken. Heb je een beeld? Bedenk dan dat dat is waar jij past. Waar je tot je recht komt.

Dit zijn ze, de opdrachten. Heb je  de antwoorden voor jezelf ingevuld? Heb je alles op een rijtje gezet? Dan weet je wat je belangrijk vindt, wie je bent, wat je kunt, wat je weet en wat je voor ogen hebt. Kijk nu nog eens naar de foto boven dit blog.  Best spannend, maar dat ben jij. Je hangt in de lucht, maar omdat je de touwtjes in handen hebt bepaal je zelf waar je terecht wilt komen.

Geeft dat geen goed gevoel? Geeft dat geen energie? Dat gunnen we je graag. Of vind je het best moeilijk om dit allemaal in je eentje te bedenken? Maak dan een afspraak. Dan gaan we sámen aan de slag met de opdrachten in deze workshop. Dat vinden wij belangrijk en dat doen we graag.

Tot zover,
Tietie en Aafke