In het blog over de geschiedenis van Bureau Extravert noemden we ze al: onze workshops.  We hebben er acht en deze zijn gebaseerd op bestaande methodes en literatuur: we vinden het wiel niet uit, we passen het toe.

Netwerken?
Eén van de workshops gaat over netwerken. Tja, netwerken. Er zijn mensen die dat van nature doen. Ze voelen zich thuis op borrels en praten met iedereen. Tietie: “Zo werkt het bij mij meestal niet. Daar ben ik toch net niet extravert genoeg voor. Ik had eens een leidinggevende die wilde dat we elke maand twee netwerkgesprekken voerden. Dat vond hij belangrijk. Mij, maar ook mijn collega’s, gaf het vooral stress. Want het was verplicht en dat riep weerstand op.”

Ok, geen verplichting dus. Zo zijn wij, helemaal vrijwillig, lid geworden van een Ondernemersnetwerk Vrouwen in Zaken in onze regio. We hebben contact met andere vrouwelijke ondernemers en stimuleren en helpen elkaar waar nodig. Dan werkt netwerken zeker wel.

Netwerken kan ook op een andere manier goed werken. Daar kwamen we achter toen we het boek ‘Netwerken werkt’ lazen van Rob van Eeden en Els Nijssen. Zij beschrijven hoe je netwerken bewust kunt inzetten om de baan te vinden die bij je past. We werden zo enthousiast, dat we het boek gingen toepassen in een workshop.

Zakelijk flirten
Hoe werkt dat dan? Eerst onderzoeken we wat je doel is. Welke baan zou je willen? Als dat duidelijk is kijken we welke mensen je kunnen helpen om je doel te bereiken. Eerst dichtbij, je ‘warme’ netwerk en van daaruit de mensen die zij weer kennen, je ‘koude’ netwerk. Wat heel belangrijk is: je vraagt niet om een baan, je vraagt om advies. In de workshop bespreken we ook hóe je contacten legt en onderhoudt. Dat heet ‘zakelijk flirten.’ Zo kun je uiteindelijk terechtkomen op de plek en in de baan die je graag wilt.

Zo bleek Jan, van het blog over je droomberoep, al een groot netwerk te hebben binnen de vrachtwagenwereld. Hij ging naar truckersfestivals en ontmoette daar gelijkgestemden. Hij realiseerde zich dat die hem konden helpen om uiteindelijk als vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen gaan. En dan werkt netwerken echt!

Jubileumactie
Zou dit bij jou ook kunnen werken? We helpen je natuurlijk graag door onze workshop ‘Netwerken werkt.’ Maar je kunt ook het gelijknamige boek lezen en toepassen. Dit boek verloten we binnenkort in een jubileumactie. Hou hiervoor onze Facebook– of LinkedInpagina in de gaten.

Genoeg over netwerken. In ons volgende blog schrijven we over Bureaucratie en Beschermingsbewind. Bureaucratie, daar hebben we als gewone burger ook mee te maken, toch?

Tot november,
Tietie en Aafke