Hoe zit dat met Beschermingsbewind? Het is belangrijk dat je het kunt krijgen als je het nodig hebt. Maar kan het ook weer stoppen? Als je een verstandelijke beperking hebt, kun je niet zonder begeleiding en bescherming. Dus dan blijf het je hele leven doorgaan. Maar het kan ook anders gaan. In dit blog vertellen we over Johan en Tineke. Twee jonge mensen die bij ons onder bewind staan. Met hen gaat het steeds beter. Zelfs zo goed dat ze binnenkort waarschijnlijk geen begeleiding meer nodig hebben.
Johan
Johan kwam drie jaar geleden bij ons onder bewind. Hij was 24 en zag door de bomen het bos niet meer. Zijn financiën waren een rommeltje en hij had veel schulden. Dat kwam niet uit de lucht vallen. Hij kreeg geen goede financiële opvoeding. Hij kon zich moeilijk concentreren en raakte zo het overzicht kwijt. Hij had toen al een relatie met zijn huidige vriendin. Hun woning stond op zijn naam. Zij stond toen ook nog niet stevig genoeg om alles in goede banen te leiden, dus Aafke nam het financiële roer over. Johan hield wel inzage in de financiën en zijn vriendin keek mee. Dat gaf rust en structuur. Drie jaar later is er veel ten goede veranderd. De meeste schulden zijn weg omdat Aafke regelingen trof. Johan woont met zijn vriendin in een andere woning. Deze staat op haar naam en zij regelt de financiën. Ze kregen samen een kind en Johan toont zich een verantwoordelijk vader. Kortom, ze zijn samen een stuk volwassener en zelfstandiger geworden. Aafke schuift de financiële zaken stukje bij beetje naar hen toe, zodat ze het over niet al te lange tijd zelf kunnen rooien.
Tineke
Toen Tineke bij ons onder bewind kwam was haar leven een grote puinhoop. Op haar 21e had ze geen inkomsten, was ze van ellende weer bij haar moeder ingetrokken en had ze forse schulden gemaakt. Ook bij Tineke kwam dit niet uit de lucht vallen. Ze had psychiatrische problemen. Aafke pakte haar financiën op en ze kreeg vanuit de gemeente een persoonlijk begeleidingstraject. Eerst werd er gekozen voor begeleid wonen en werken. Dit ging zo goed dat ze drie jaar later zelfstandig kon gaan wonen. Ze kreeg weer eigen inkomsten en een stabiele partner. Nu zijn er geen schulden meer, woont haar vriend bij haar in en is ze zwanger. De toekomst lijkt een stuk zonniger en zekerder. Belangrijke factor hierin is haar vriend. Hij heeft geen psychische problemen en is in staat om samen met Tineke de draad op te pakken. Ook zij zullen binnenkort Aafke niet meer als bewindvoerder nodig hebben.
Bij Johan en Tineke lijkt het erop dat bewindvoering een fase in hun jonge leven is. Ze hadden het moeilijk en vroegen om hulp. Deze hulp heeft Aafke kunnen geven door orde op zaken te stellen en hen financieel op te voeden. Dat werkt weer door in hun persoonlijke leven. Zo zijn ze gegroeid en volwassener geworden. Wat erg belangrijk is: ze hebben een partner waarop ze kunnen bouwen. Samen kunnen ze de toekomst aan.
Zo kan het ook. Gelukkig maar. Zit jij in een vergelijkbare situatie, dan kan Aafke ook jouw bewindvoerder of mentor zijn. Zolang als dat nodig is. Lees hier hoe dat bij ons werkt. Gaat het financieel prima met je, maar heb je wel het gevoel dat je geleefd wordt? In ons volgende blog helpen we je om de touwtjes in handen te nemen.
Tot zover,
Aafke en Tietie