Met jou gaat het prima. Maar toch knaagt er iets. Je werkt, maar het loopt niet zo lekker en je vraagt je af of je niet eens iets anders moet. Of je werkt niet, want je contract is afgelopen. Misschien wil je wel een stapje hoger, maar hoe pak je dat aan? Dan hoor of lees je over Bureau Extravert. Dat je daar een loopbaantraject kunt volgen. Moet je dat misschien proberen? En hoe werkt dat dan?

Nou zo
Tietie Visser: “Bij Bureau Extravert kun je na maximaal drie gesprekken verder. Drie gesprekken van maximaal twee uur. Als je de stap zet en met Bureau Extravert belt of mailt, dan vraag ik wat je situatie is en wat je nodig hebt. Noem dat maar het intakegesprek. Als dat duidelijk is, vertel ik wat je van Bureau Extravert kunt verwachten. Als je dat bevalt, maken we een afspraak.

Gesprek 1
In het eerste gesprek kijken we wie je bent. We praten over je persoonlijke situatie en opleidings- en werkervaring. Je zult daarna merken dat ik graag kaartspellen gebruik. Dat geeft structuur aan de gesprekken en helpt jou je gedachten te ordenen. Ik begin altijd met het Loopbaanspel. Hier stel ik je vijf soorten vragen: Over je interesses (Wat wilde je worden toen je een kind was?). Over wat je kent en kunt (Wat gaat je gemakkelijk af?). Over wat je wilt ontwikkelen (Wat zet jou aan tot verandering?). Over wat je verwacht van een team of organisatie (Hoe moet de sfeer zijn waar je werkt?). Over welke (voor)waarden je hebt (Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?).

Uit de antwoorden blijkt je werkprofiel: Misschien hou je van vrijheid, ben je nauwkeurig, wil je graag loslaten, vertrouwen krijgen en wil je werken in de buitenlucht. Dat is belangrijk om te weten en op door te gaan. Maar dat doen we de volgende keer. Jij laat alles bezinken en ik maak een verslag. Dat is de basis voor het tweede gesprek.

Gesprek 2
In het tweede gesprek kijken we naar wat je kunt. In het Competentiespel: Wat doe je graag en waar ben je goed in, of juist helemaal niet? Wat kun je ontwikkelen en wat levert je stress op? Misschien ben je een kei in onderhandelen, maar wil je je beter leren samenwerken. Of kun je niet zo goed delegeren en kom je daardoor om in je werk. Competenties zijn vaardigheden en eigenschappen die je laat zien in je werk, maar die niet afhankelijk zijn van een beroep. Van daaruit kijken we naar wat je wilt. Wat zijn voor jou interessante beroepen? Daarvoor gebruiken we het Beroepenspel. Staan deze op een rijtje, dan bekijken we of een opleiding nodig is. Of misschien heb je al genoeg in huis en heb je hulp nodig om te komen waar je wilt. Of misschien blijkt toch dat je wel op de goede plek zit, maar moet er iets veranderen aan je werkomstandigheden. Als we dit weten, stoppen we weer. Want er is opnieuw genoeg om te laten bezinken en verslag van te doen.

Gesprek 3
In het derde gesprek komt alles samen en gaan we aan de slag om jou op weg te laten gaan. We kunnen kijken naar een nieuwe opleiding en waar je die kunt volgen. Of hoe je via netwerken en solliciteren op de werkplek kunt komen waar je wilt zijn. Inclusief sollicitatiebrief, CV of resumé. Of hoe je je werkomstandigheden kunt verbeteren, bijvoorbeeld in de communicatie. Hierbij kan ik onderdelen gebruiken uit onze workshops, maar altijd voor jou op maat gesneden.

Kan het ook sneller?
Ja, dat kan. Soms wordt in of na het eerste gesprek duidelijk wat jij specifiek nodig hebt en dan gaan we daar in het tweede gesprek mee aan de slag. Of tijdens de intake blijkt dat één van onze workshops precies is wat jij zoekt. Dan ben je al na twee uurtjes klaar. Of je hebt maar budget voor één gesprek. Dan kijken we hoe wat dat passend kunnen maken. Hoe dan ook, het gaat altijd om jou. Zodat jij verder kunt en ons niet meer nodig hebt.”

Zo werkt het dus, een loopbaantraject bij Bureau Extravert. Durf je nu de stap te zetten?

Tot zover de loopbaanbegeleiding. In het blog van april vertelt Aafke over de andere poot van Bureau Extravert: Beschermingsbewind, mentoraat en curatele. Wat is dat en wat komt er allemaal bij kijken?

Tot april,
Tietie en Aafke